Sådan kan du bekæmpe fnat

Vi er alle på et eller andet tidspunkt stødt på de små fnatmider. Hvis ikke vi selv har været smittet, er der med garanti nogen i vores omgangskreds, som har været ramt. Specielt hvis du har børn i institution eller skole, eller selv er det, er du i risiko for at blive smittet med fnat. Sygdommen smitter gennem længevarende fysisk kontakt, f.eks. hvis man deler seng med en person. Fnatmiderne kan også sidde gemt i tøj og stofmøbler og smitte gennem disse overflader.

Symptomer på fnat er ulidelig kløe, som ofte starter mellem fingrene, håndledende og dine fødder. Der vil også forekomme et rødt udslæt med små knopper flere steder på kroppen.

Rengøring er essentiel

Hvis din husstand er blevet ramt af fnat, er en grundig rengøring en nødvendighed. Tøj og sengetøj skal vaskes på mindst 60 grader, og kan tøjet ikke tåle dette, kan i stedet benyttes nedfrysning i et døgn. Det er en god idé at ligge alle pyntepuder og tæpper i lukkede poser i cirka tre døgn, så man er sikker på, at alle fnatmider er døde, inden de findes frem igen. Derudover skal du støvsuge alle dine stofmøbler, og gøre dit hjem grundigt rent med rengøringsmidler, som du plejer.

Behandling mod fnat

Der findes flere effektive metoder til at bekæmpe fnat og sørge for, at du ikke kan smitte dine medmennesker. Det mest almindelige er behandling med creme, som skal smøres ud over hele kroppen og sidde i 8-12 timer, før den vaskes af. Cremen kan købes i håndkøb på apoteket, og det kræver derfor ikke en tur til lægen. Hvis du er i tvivl, om du er smittet, er det dog altid en god idé at tage kontakt til din læge. Hvis én person i husstanden er smittet, skal hele husstanden smøres ind i creme, selvom de måske ikke selv er konstateret smittede endnu.